Corona-runs 5k – 10k april 2021

Alle georganiseerde loopevenementen alweer een jaar geschrapt. Hier en daar worden online-events georganiseerd, je loopt een bepaalde afstand op een bepaalde tijd en datum. Of binnen een bepaalde periode. Via de loopclub van mijn werk werd er ook eentje georganiseerd, keuze uit 5k of 10k, te lopen tussen 2 en 11 april. Eens kijken of dat bevalt.

De afgelopen weken is het trainen er nauwelijks van gekomen. Ja, een paar keer per week met de hond, maar met iedere 500 meter een plaspauze voor Bowy werkt dat niet optimaal. De dagelijkse 10.000 stappen blijk ik ook niet altijd te halen. Nou ja, we kijken wel hoe het gaat. Ik zie het maar als meetmoment voor mijn loopconditie en ga van daaruit uitbouwen.

De week voor de loop: 26 graden Celsius. Gevolgd door een pak sneeuw. Pfffffff. Paasdagen met gezin gevierd en met schoonouders volgens coronaregels, buiten in een park. Veel te veel gegeten, Pasen lijkt wat dat betreft net Kerst. Goed, veel wandelen deze week en hopen dat het weer meezit.

Zaterdag 10-4: Laatste weekend om de loopjes te volbrengen. Eerst uitgeslapen, kopje thee voor de echtgenote geregeld. Het weer: graadje of 7 en de hele dag regen. DIKKE PRIMA! Wedstrijdschoentjes aan, koptelefoon op met Radio 2 en gaan! Eerst de 10k. Als ik een beetje op conditie ben, en niet meer de coronakilo’s meezeul, moet ik dat makkelijk binnen 50 minuten redden. In mijn huidige conditie hoop ik het binnen 55 minuten te halen. Eerste 2km gaan te snel, ik kom niet in een rustig ritme. Een stukje door de bossen, dan langs Dierdonk naar de provenciale weg richting de fietsbrug over de Zuid-Willemsvaart. Tot 5k loop ik te snel, en daarna moet ik de prijs betalen. Een negative split zit er niet in vandaag. Op de radio een interview met een moordenaar. Fascinerend, maar niet echt iets waar je lekkere loopenergie uit haalt. De lange rechte weg langs het kanaal lijkt langer dan anders, dieptepunt is de 8ste kilometer, waar ik bijna 6 minuten over doe. Veel weet ik niet meer te versnellen, maar ik hou het lopen in ieder geval vol. Kanaal weer oversteken bij de sluis, parkje door richting station Brouwhuis. Dezelfde weg waar ik mijn marathon volbracht. Nu een halve kilometer verder lopen, en dan zit deze corona-loop er op. Horloge trilt, 10k gehaald, gauw stopzetten en tijd checken… 55 minuten en 22 seconden.

Damn, te snel gestart en helemaal opgeblazen, dus helaas niet de 55 minuten gehaald. Morgen is de laatste kans om ook de tweede loop te volbrengen, de 5k. Die wil ik toch wel binnen 25 minuten halen. Maar eerst even genieten van het weekend met een wijntje.

Zondag: eerst even geholpen met taarten bezorgen (graag gedaan schatje) en daarna een beetje warrig. Spulletjes kwijt, beetje moe, toch maar even liggen om tot rust te komen. Ook na de lunch nog steeds getwijfeld of ik wel zal gaan lopen. Dreigende wolken, maar het blijft droog… Om 16:00 beslis ik: die 5k ga ik NU binnen 25 minuten lopen. Kleding had ik al aan, schoenen aangetrokken en naar buiten. Zonder koptelefoon vandaag. Eerst rustig inlopen, en na 200 meter zet ik de Suunto aan. Vijf kilometers, 5 minuten per kilometer, LET’S GO!

De eerste kilometers gaan rommelig. Ademhaling in de gaten houden, 3 passen inademen, 3 passen uitademen. De eerste 2 kilometers red ik nog binnen de gestelde norm, 4:52 en 4:55. Mijn linker achillespees is aan het zeuren. Als het mijn kuit was, is het een kwestie van ontspanning zoeken. Dit is lastiger corrigeren. Volhouden, ritme zoeken… Het is nog een stukje wind tegen en brug-op, dadelijk is het brug-af en alleen nog maar wind mee. Kilometer 3: 5:07, oei oei, de marge wordt kleiner. Nou ja, rust houden in kilometer 4 en kijken wat in de laatste kilometer nog in het vat zit. Ik loop weer langs de Zuid-Willemsvaart, nu wind mee en probeer de rust vast te houden.

Kilometer 4: 5:08. Nee, ik ga dit niet verliezen op een paar seconden he. Gas erop! Oeps, achillespees en ademhaling denken daar toch anders over. Nou vooruit, even de rust vasthouden en de laatste 500 meter gas erop. Steeds het horloge in de gaten houden… 4,5k, oké, hoe ga ik versnellen? Grotere passen en ademhaling aanpassen: 2 stappen in-, 2 stappen uitademen. 4,7k… Net als vroeger, toen ik alleen dat ritme kende. 4,8k Pfoe, alle energie gaat erin, nog een minuutje en dan mag je rustig uitlopen naar huis… 5k! Horloge uit, op adem komen en dan kijken…

24:57. YESSSS 🙂 Ik kan met een voldaan gevoel naar huis wandelen. Tja, het is geen echt evenement met muziekinstallaties en publiek en een grote groep lopers. Dus al die energie is er niet. Maar het is toch leuk hoe ik mezelf zo gek kan maken om een bepaalde tijd te halen. Kortom, voor herhaling vatbaar.